Konfliktfrihet — 11. Så påverkar hormonhälsa och fertilitetsförståelse dina känslor och skapar konfliktfrihet – Med Helena Söderström
I det här avsnittet av Konfliktfrihet undersöker Evelina Åström tillsammans med Osteopat och Justisse-vägledare Helena Söderström hur din hormonhälsa och fertilitetsförståelse kan vara nyckeln till att skapa ett liv i balans. Vi dyker djupt i hur de olika faserna i din cykel påverkar dina känslor och relationer, och hur du kan använda denna kunskap för att navigera konflikter med större lätthet. Helena delar sina bästa tips för hormonell balans och visar hur du kan utnyttja cykelns styrkor för att skapa en harmonisk och konfliktfri vardag.
✨ Ett måste-avsnitt för dig som är högkänslig och vill förstå hur hormonhälsa kan optimera ditt välmående och förmåga att hantera konflikter på ett mer medvetet sätt.
🔗 Vill du komma i kontakt med Helena Söderström? Hon finns på:
Instagram: https://www.instagram.com/osteopathelena/
Facebook: https://www.facebook.com/osteopathelena/
Hemsida: https://www.osteopathelena.se/
#konfliktfrittfredagsfika ☕🍰
Vill du hänga på mitt fredagsfika? 😀 Varje fredag kl. 9.15 träffas högkänsliga kvinnor för ett gemensamt fredagsfika över Zoom - och DU är välkommen min vän! ❤️ Skriv upp dig här: https://evelinaastrom.myflodesk.com/konfliktfrittfredagsfika/
✨ TÄVLING:
Vinn ett gåvobox från Svanfeldts Coffee! Spana in dem här: https://svanfeldtscoffee.se/
Allt du behöver göra är att:
Skriv en recension av podden där du lyssnar på poddar.
Ta en skärmdump av recensionen och dela i ett inlägg på Instagram eller Facebook och tagga mig med hashtaggen #konfliktfrihet.
I säsongens sista avsnitt lottar jag fram en vinnare som kontaktas via DM där du delade skärmdumpen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till! ☕✨
✨GUARDIANS OF FEMININE LIGHT✨
Skriv upp dig på väntelistan till Guardians Of Feminine Light, mitt 12 veckors grupprogram för högkänsliga kvinnor som vill bli konfliktfria och skydda sin inre röst vid konflikter.
https://evelinaastrom.myflodesk.com/vantelista
Mer om podden:
Välkommen till en podd för högkänsliga kvinnor som längtar efter ett konfliktfritt liv. Jag, Evelina Åström – tidigare kurator och socionom, nu internationell författare och traumamedveten ledarskapsmentor – lyfter fram rösterna hos högkänsliga kvinnor som, genom sin inre drivkraft, omdefinierar ledarskap och skapar en mer välmående, fredlig och rättvis värld! Tillsammans dyker vi in i djupa samtal om att omfamna sin högkänslighet, följa sin inre vägledning, navigera konflikter och motstånd, bygga villkorslösa relationer och att använda våra unika gåvor för att skapa ett mer konfliktfritt liv. Nya avsnitt varje vecka!
🩷✨♀️🤱🌱🫶🧘🏻♀️♀️✨🩷
Tipsa mig här om du har sett en publik konfrontation online som du har reagerat på, eller om du har en egen konflikt som du önskar stöd och råd kring i ett kommande avsnitt: https://www.speakpipe.com/konfliktfrihet
Vill du ingå i ett fantastiskt community, där likasinnade, högkänsliga kvinnor (som du) samlas för att diskutera poddavsnitten tillsammans med mig och stötta varandra till konfliktfrihet, så hittar du det på https://evelinaastrom.com/podcast. Där hittar du också mer info om hur du kan jobba med mig som coach och mentor.
Pssst! Glöm inte att dela en bild när du lyssnar på podden med hashtaggen #konfliktfrihet!
🩷✨♀️🤱🌱🫶🧘🏻♀️♀️✨🩷
Följ mig på social media:
Känner du att du har blivit inspirerad efter att ha lyssnat på podden? Lämna gärna en recension på Apple och betygsätt den på Spotify. Dela också gärna podden med en vän - för ingen ska behöva hantera konfrontationer ensam!
Vill du komma i kontakt med mig? Maila mig på podcast@evelinaastrom.com.
Musik av Music_for_video från Pixabay
Transcript
Helena: [00:00:00] Den historien är ju väldigt lång som kvinnor har fått brottas med väldigt länge och det är ju ett sätt att ha makt över oss. Det är väldigt praktiskt om vi inte har koll på våra egna kroppar att vi måste vända oss till en auktoritär person som ska berätta för oss hur saker och ting ligger till.
Evelina: Varmt välkommen till Konfliktfrihet, en podcast för högkänsliga kvinnor med stora hjärtan som vill blomströja skillnad utan att konflikten stoppar dig från att följa ditt hjärta och nå framgång Jag heter Evelina Åström och är tidigare kurator och socionom som numera är internationell författare och traumamedveten ledarskapsmentor.
I den här podden får du inspirerande samtal tips och verktyg för att omfamna din högtjänstlighet och lösa konflikter på ett sätt som både känns bra i ditt hjärta och behåller lugnet i din kropp Är du redo att upptäcka hur du kan bli konfliktfri? För nu kör [00:01:00] vi!
Välkommen till ett nytt avsnitt av Konfliktfrihet I dagens avsnitt får du möta en kvinna som arbetar med en av de viktigaste konflikterna vi kan uppleva. Den mellan oss själva och vår kropp. Helena Söderström är osteopat och under utbildning till att snart bli certifierad justisse-vägledare som stöttar kvinnor att förstå sin cykliska kropp, återknyta kontakter med sin hormonella och fysiska hälsa, särskilt smärtrelaterade tillstånd som drabbar just kvinnor.
Med en lyhörd holistisk syn på kroppen behandlar hon inte bara smärta utan hjälper också kvinnor att känna sig mer stärkta och hemma i sig själva I sin hållning, i sin rörelse och i sin fulla kraft. Välkommen Helena.
Helena: Tack så mycket. Jätteroligt att vara här.
Evelina: Ja och vi känner ju varann privat också.
Helena: Det gör vi.
Evelina: Jag tror det var våra män som egentligen, de jobbar ju ihop. Men [00:02:00] vi fann varandra i samband med att vi båda är så himla intresserade av kvinnohälsa.
Helena: Stämmer bra, stämmer bra.
Evelina: För de som inte vet så jobbade jag tidigare som kurator på kvinnokliniken och har jobbat med kvinnohälsa så. Vi fanns varandra snabbt.
Helena: Ja men det gjorde vi verkligen och det känns viktigt att kunna stötta varandra i vårt arbete.
Evelina: Ja men verkligen. Innan vi dyker in i samtalet om vår kroppsvisdom och läkande och hur vi kan skapa fred inte bara i våra relationer utan också med vår kropp, måste jag fråga, vad har du med dig för fika idag?
Helena: Jag vaknade i morse och kände mig lite hurven så jag tänkte att det var en bra dag för buljong, så jag dricker buljong. Åh! Jag hade också en skorpa som min svärmor har bakat men jag råkade äta upp den innan vi började
Evelina: Fantastiskt Ja men man får det[00:03:00]
Ja men härligt buljong, det är inte så ofta jag dricker buljong faktiskt. Det var länge sedan nu känner jag. Ja men för kalla dagar så känns det som en bra dryck tycker jag. Ja men verkligen. Och själv dricker jag som vanligt kaffe från Svanfeldts coffee som är den här säsongens sponsor Och jag kommer ju lotta ut ett gåvosätt med supergott kaffe från Svanfeldts coffee i slutet av den här säsongen.
Så här gör du för att vara med och tävla. Gå in på Apple Podcast där du hittar konfliktfrihet och skriv en recension om varför du gillar att lyssna på podden. Ta en skärmdump på din recension och posta den på Instagram eller Facebook publikt och tagga konfliktfrihet. På så sätt har du chans att vinna det här härliga gåvosättet.
Och det bästa med Svanfeldts Det är att de skänker 10 kronor per sålt kilo kaffe till Hjärnfonden. Det är ett superenkelt sätt att hjälpa både mig och podden att nå fler samtidigt som du kanske vinner ett riktigt gott kaffe. Så var med och tävla! Ja Helena, om vi börjar med det här smärtrelaterade [00:04:00] besvär som kvinnor kan drabbas av.
Vad är det som är vanligaste som kvinnor söker för hos dig?
Helena: Bäckensmärta är ju ändå kanske det vanligaste. Och det kommer med lite olika karaktärer. Det kan vara saker som har pågått under lång tid. Det kan vara saker som har kommit i samband med förlossning eller graviditet. Mycket stressrelaterade problem som sätter sig i kroppen på olika sätt.
Just det. Bäckenbotten är ju väldigt... Kopplad till våran andning och våra stressnivåer på så sätt- så att bäckerbotten är ofta drabbad av smärta.
Och den kan vara också svår att veta att den är inblandad- för att den sitter ju där inne och det kan upplevas ganska diffust.
Evelina: Just det, intressant. Så hur vet man om det är den som är drabbad?
Helena: Det kan vara diffus smärta djupt inne- och det kan vara cykliskt kan det påverkas och vara mer eller mindre beroende på var man är- Det kan kännas som att det är någonting som är på väg [00:05:00] att komma ut där nere för att man har någon liten förlossningsskada med sig.
Det kan vara smärtsamt vid sex till exempel och sådär.
Evelina: Det är ju ett väldigt privat område att våga prata om, tänker jag. Ganska tabu för kvinnor.
Helena: Ja, och i behandling så kan det ju vara att man söker för någonting annat.
Och så sen visar det sig att det här problemet är ju faktiskt ännu större för mig. Men man tänker ju att man inte kan få hjälp med det.
Evelina: Oj.
Alltså jag får lite rysningar när du säger det. För just det här att man tänker att man inte kan få hjälp med sådana stora besvär. Ja. Det ger mig nästan ledsen, jag känner att tårarna kommer. Alltså det är ju fruktansvärt.
Helena: Ja det är det och det är ju en av anledningarna till att jag vill att kvinnor ska lära sig ännu mer om sig själva för att de ska känna den egen makten också.
Jag vill ta reda på mer varför det är så här i min kropp om det går att göra någonting åt det och vad jag ska göra i så fall.
Att lära känna sig själv på djupet är ju det bästa sättet för vi är ju [00:06:00] alla, även om vi på många sätt är lika varandra så är vi ju också unika allihopa Vi har våra ryggsäckar med oss och vi lever lite olika liv allihopa och sådär så att Att på djupet känna sig själv och sina behov är ju jätteviktigt.
Evelina: Verkligen så att man kan söka hjälp som du säger om man märker att något är fel.
Helena: Ja, precis. Man vet vilka frågor man ska ställa och kan känna sig trygg i att ta beslut också. Vad som är bra för en själv.
Och att veta att det finns hjälp bara det.
Evelina: Ja, precis. Man får verkligen söka för de här besvären.
Helena: Ja, och i många sammanhang kan man ju också väldigt lätt bli avfärdad.
Evelina: Mm.
Helena: Och därför är det ju också viktigt att säga att det finns andra sätt att få hjälp med saker.
Evelina: Och du håller ju på också med att utbilda dig till att bli justisse-vägledare som handlar om fertilitetsförståelse. Vill du berätta mer vad det är och vad Justissemetoden är?
Helena: Justissemetoden har ju numera en rätt lång historia faktiskt.
Och det var ju ett gäng [00:07:00] feminister som tyckte att kvinnor har rätten att kunna sina kroppar Läsa av sina kroppar. Alltså förstå vad som händer i våran cykel och när vi är förtila och när vi inte är förtila till exempel Så att man kan använda det som en preventiv metod.
Men man kan också använda det som ett sätt att se våran hälsa helt enkelt.
För att det är mycket i våran hälsa som speglar sig i menscykeln.
Evelina: Just det. Intressant.
Jag tänker så här att vi högkänsliga har ju liksom en, vad ska man säga, jag upplever att det finns en känslighet inte bara gentemot Våra känslor och andras känslor utan också faktiskt vår kropp och små skiftningar i kroppen kan vi uppleva men det är inte alltid man kanske fattar vad de står för.
Helena: Nej precis och där är ju kartläggningen en nyckel till det Det har transformerat mig själv väldigt mycket då jag började förstå att oj det här är cykliskt. Jag hade ångest.
Det tog mig 40 år att förstå att den var cyklisk och det var då jag började faktiskt skriva ner på [00:08:00] papper, när är det saker händer?
När har jag de här typerna av känslorna? När känns det så här i kroppen? Och då kunna titta på det lite utifrån att ja men okej jag kände sådär den där perioden och sådär var det så, kom det tillbaka eller var det en ren tillfällighet?
Och sen då man börjar förstå att ja men det här är återkommande varje menscykel så kan man ju också titta på det.
Känns det bra att jag är så här eller är det någonting jag vill förändra?
Är det kroppen som säger att jag behöver hjälp med någonting? Eller är det att jag behöver acceptera den här sidan hos mig? Acceptera att jag har en menscykel till att börja med och att det faktiskt är skiftningar i det och att jag kommer att kanske må lite olika beroende på var jag är i cykeln.
Evelina: Det känns som att det finns en allmän förståelse för att när kvinnor har mens då är humöret lite hit och dit eller just innan Att det är på något sätt lite allmänt accepterat i samhället att vi lite grannen då kan förhålla oss till det i vardagen. Men det kanske är [00:09:00] så att känslorna faktiskt ändå varierar över hela cykeln.
Alltså att vi litegrann har glömt bort alla de andra dagarna som kanske också har sina variationer. Vad tänker du om det?
Helena: Så är det definitivt och om vi tittar på menscykeln så börjar ju den med menstruationen. Och det kan man ju tänka på som den inre vintern. Det är tid för vila, lite återhämtning, våran intuition är väldigt stark- Vi behöver vila lite mer och det behöver inte betyda att vi måste ligga och vila på soffan hela dagarna utan bara kanske ge oss förvärv en liten stund och det kan vara social vila och det kan vara fysisk vila och lite beroende på vad man behöver för någonting.
Och sen går vi in i fasen före ägglossning Då stiger ju östrogenet i kroppen och vi blir pigga, vi blir alerta vi vill ut och träffa människor, vi är mycket mer förlåtande och det är också en empatisk tid gentemot andra människor för att vi vill ju vara ute och socialisera för att vi är på väg mot en [00:10:00] ägglossning då kroppen också vill fortplanta sig och då kan det vara mycket som känns helt okej och vi är väldigt extroverta och tycker att folk är toppen.
Sen passerar vi ägglossning och vi kommer in i det vi kallar den inre hösten då det är tid för mognad och det kanske under den här perioden som kvinnor kan uppleva PMS-besvär då till exempel. Men om vi ser det normala av att vi har högt progesteron i kroppen som är det hormon som är dominant under den perioden så blir vi lite mer introverta, vi går in i oss själva mycket mer, vi låter andra komma till oss Före ägglossningen sökte vi upp andra men efter ägglossning så väntar vi på att andra ska komma till oss vi blir bättre på att säga nej och vi har också en annan förmåga att se saker i sin kontext, att vi kan se problemen tydligare.
Evelina: Okej intressant
Helena: och kommer vi in i den här fasen och är balanserade så har vi [00:11:00] också den feminina kraften är väldigt stark och andra människor Tenderar till att lyssna på oss om vi är balanserade i den kraften.
Evelina: Just det. I den här nej-säga-fasen kan vi ha ett ganska starkt ledarskap också.
Helena: Ja, det kan vi.
Och sen kommer vi in i vinter igen och i vila.
Och så pågår det så, cykel för cykel
Evelina: Mm, så jag upplever ju personligen i alla fall när jag har mens, nu inträffar det typ alltid också i samband med fullmåne men att det är också som inte bara liksom en fysisk rening eller utrensning att ha mens eller tiden just innan Utan att det också finns någon slags mental eller känslomässig utrensning att det också handlar lite grann om att jag nästan tittar på det som inte funkar just nu och inser att shit, jag måste släppa på saker, eller jag måste liksom reda ut de här relationerna, eller jag måste liksom ta hand om det här som kanske, ja, faktiskt...[00:12:00]
Plötsligt att jag inser att det funkar inte så bra som jag tror. Det blir väldigt uppenbart på ett annat sätt än kanske den här fasen då du säger att man är extrovert och ute, då kanske man inte tänker lika mycket på de här bitarna. Men just det när man kommer in i mens och man blir lite låg det finns en verklig förranking för mig i alla fall personligen.
Försöka titta på det så också, att okej vad är det min kropp försöker säga nu? För det känns som att generellt i vårt samhälle så har vi lite grann bara babblat om det som en, det är hormonell grej och vi behöver inte bry oss om det. Det bara konst påhittat känslor liksom att. Jag upplever inte att känslor kommer påhittat, utan jag försöker ta vara på den här stunden som en slags utrensning av både mentala och fysiska grejer.
Helena: Det är väldigt klokt för ska vi försöka hitta ett sätt att leva med vår inre cykel för tittar vi på oss runt i världen så är inte den särskilt cyklisk. Då är det mycket tillväxt tillväxt tillväxt medans ska vi balansera den inre sidan av oss så är det ju tillväxt före [00:13:00] ägglossning Allt ska bara ut och blomma.
Och sen är det tiden för mognad och precis som du säger att rent hormonellt det blir starkare inom oss att reflektera över hur var det perioden som har varit nu, hur vill jag att nästkommande cykel ska bli och vi har förmågan att se det mycket tydligare i slutet av cykeln och även under menstruationen så att när man kartlägger sin cykel så får man ju checka av sig själv varje dag.
Flera gånger eller i alla fall en gång. Och det tycker jag är ett jättebra redskap Man faktiskt kommer ihåg att ge kroppen det där. Ja men nu känns det som att jag ser ganska klarsynt på det som har varit och hur jag vill att det ska bli till exempel.
Och att ge sig den stunden för då kommer du också att vara mer balanserad när du kommer in i nästa fas.
Evelina: Just det.
Helena: Du ger bra förutsättningar för en ny cykel att sätta igång.
Evelina: Exakt. Intressant Ja Och det känns ju verkligen som att i den här fasen som kanske är den mest känsligaste [00:14:00] också i och med att man har känslorna lite utanpå huden litegrann så blir det ju också som att det är så himla viktigt att hjälpa sitt nervsystem att känna sig trygg och lugn och att man får den här känslan av trygghet helt enkelt Att man kanske inte umger sig med massa konfliktfyllda människor just.
Eller planerar in de där mötena som man vet kan bli supertuffa om man kan undvika det, tänker jag.
Helena: Ja, precis. Har man den möjligheten att planera det så är ju det fantastiskt bra.
Och man vet vilka slags känslor som är starka hos en själv under olika perioder.
Evelina: Ja och när du säger det här, jag blir ju så här att jag relaterar till mig själv med att jag bara den här nej-säger-fasen efter ägglossning som du pratade om, det var nytt för mig.
Men jag kan nog relatera till det. Att jag ibland behöver nästan lite bromsa mig själv för att rita ifrån förstärkt liksom. Det finns vissa delar kanske då i den här psyken då vi måste kanske pusha oss själv till att säga nej Och andra gånger då vi kanske till och med måste lite grann bromsa och säga nej på ett värdigt sätt [00:15:00] liksom.
Helena: Ja.
Evelina: Ja, intressant. Men är den här cykeln så här även för dem som går på typ preventivmedel?
Helena: Det beror lite på vilket typ av preventivmedel. Men om vi tar p-piller som exempel, då stänger man ju ner ägglossningen.
Evelina: Just det.
Helena: Och då kommer inte cyklerna att vara på det sätt som jag har beskrivit nu. Och då kan ju många kvinnor också missa den fantastiska känslan av stigande östrogen.
Att livet är härligt, vi har ökad sexlust och vi vill umgås med människor- vi blir mer jämna över cykeln och den blödning vi har om vi äter p-piller är ju inte en riktig menstruation för det behövs ju ha varit en ägglossning för att det ska bli en riktig menstruation och annars är det en bortfallsblödning bara
Evelina: vissa kvinnor kan ju verkligen längta efter det där, om jag bara slapp de här cyklerna att det är upp och ner hela tiden Men utifrån vårt samtal så känner jag att det är tvärtom Men vilken tacksamhet jag känner inför att vi har de [00:16:00] här vågorna av lite olika faser i vår månad där vi kan ha olika styrkor.
Helena: Ja.
Evelina: För det låter ju som att alla är styrkor på olika sätt men de måste liksom förstås i rätt sammanhang så att man kan nyttja dem på rätt sätt.
Helena: Ja, men verkligen. Vi måste ge alla de sidor näring för att funka så bra som möjligt.
Och näring i det fallet kan ju vara att äta bra mat, ha goda relationer kring oss, att sova när vi behöver, att få solljus Att vi lever i en bra miljö och då kommer det cykliska också att fungera bra och att vi kan plocka ut styrkorna från det. För det kan ju bli en obalans i det också.
Evelina: Vad är ett varningstecken på att det är någon obalans du behöver kolla upp? Alltså när skulle man behöva kanske reagera?
Helena: Om vi ska titta känslomässigt så är det väl att se, känns det här som att det känns normalt för mig eller är det någonting som har ändrats?
Rent fysiskt så kan det ju vara smärtproblematiker som kommer [00:17:00] cykliskt.
Evelina: Mm.
Helena: Väglossning eller vid menstruation är inte helt ovanligt. Sen kan det vara att man har konstiga flytningar eller olika sådana saker. Eller cravings eller huvudvärk.
Evelina: Mm.
Helena: Och som i mitt fall hade jag ångest under min PMS-period
Evelina: Jag kan ju känna igen själv också att det kan komma ibland att jag har mer smärta än andra månader.
Helena: Ja, precis.
Evelina: Jag brukar tänka själv att den här månaden har kanske varit tuff på något sätt. Eller det kanske är någon slags obalans just den månaden men det kan ju gå tillbaka ganska snabbt också. Men om det är över tid då kan jag tänka mig att också blir en helt annan femma.
Helena: Ja, och de här situationerna kommer så speglar ju det hur föregående cykel har varit. Och säg att det kanske är näringsbrist som gör att vi har på ett visst sätt. Eller att det är informatoriska saker som pågår i kroppen. Då kan det ju vara flera cykler som ligger bakom oss som ger det som vi upplever idag.
Evelina: Just det.
Helena: Men annars kan det också vara det som har hänt under [00:18:00] den cykeln som var precis.
Så därför kan ju cyklerna vara väldigt olika också. Och det finns väl ingen optimal cykel att sträva efter som passar för alla så att säga. Utan du är unik och alla andra är unika och det gäller att hitta sin väg i att må bra i sin cykel helt enkelt. Mm. Som vi sa förut, hitta styrkorna i varje fas och ge kroppen de behov som den behöver
Evelina: ja, ja Och när det kommer till konflikter så kan jag relatera till min cykel och jag hade ju otroliga smärtskov varje ägglossning och mens när jag levde i en relation där jag blev misshandlad.
Det var ju väldigt tydligt på min cykels Menshälsa så att säga att det fanns yttre faktorer i min omgivning som gav mig stress på olika sätt och som gav mig därför kroppslig smärta helt enkelt kan man ju säga och det tyckte jag var så intressant för att det var så tydligt skifte när jag försvann ur den [00:19:00] miljön och fick se min menscykel i ett annat sammanhang så var den ju helt annorlunda
Helena: Ja men verkligen- gillar metaforen att om vi har en fisk i ett akvarium Och fisken blir sjuk.
Då kommer vi inte att börja med att medicinera fisken. Utan vi kommer att börja med att se över den miljön som den lever i. Och så är det ju med oss också. Så intressant. Ja men det är det. Och vi påverkas jättemycket av den miljö vi lever i. Och det är ju moderjord. Och det är relationerna Och det är... Ja, men allt som händer runt omkring oss.
Evelina: Och det finns miljöer vi är i som är kontexter som vi inte ens tänker på är en kontext vi vistas i också. Det vill säga vi har ju familj och släktskapet vi har vänner, vi har grannskap vi har jobb och arbetsplats men vi också fritid. Eller föräldrasammanhang där vi ska in och göra [00:20:00] fika. Alltså det finns så många sociala kontexter som vi lever i.
Inklusive vårt samhälle, vår kommun, vårt land och så vidare. Att alla de kontexterna kan ju påverka oss på olika vis.
Helena: Ja, verkligen.
Evelina: Och så tänker jag också lite utifrån samtal jag haft tidigare i podden att är man då dessutom typ i en marginaliserad grupp så blir det kanske då ytterligare viktigt då att tänka på att min kropp är ändå extra utsatt faktiskt.
Helena: Mm, ja.
Evelina: Och det här är ju... Koll på sin kropp och hur den fungerar superviktigt. När vi ger vår kropp vad den önskar så talar vi om för kroppen inte bara att den är viktig utan vi ger den förutsättningar för trygghet Att den känner att du är riddaren som tar hand om mig här nu, du räddar mig från det här som känns lite tokigt.
Så kroppen har ju som ett behov av dig och ditt skydd. Och när du då möter upp behoven så är den, då [00:21:00] känner den sig tillfreds Då är den liksom, tack.
Helena: Ja ja, ja.
Evelina: Jag kan lita på dig. Man bygger förtroendet med sin kropp liksom.
Helena: Ja, och att kroppen får känna trygghet är ju superviktigt. Och jag menar tar vi sådana stora händelser i en kvinnas liv, att föda barn till exempel, då är ju trygghet det absolut viktigaste Och jag menar den som inte har upplevt det har ju, Ofta ganska tuffa förberättelser från sina förlossningar.
Evelina: Åh ja, jag håller med dig. Trygghet är en förutsättning för kvinnohälsa.
Helena: Ja, det är det. Våra styrkor kan verkligen komma fram då.
Evelina: Många kvinnor har ju lärt sig att ignorera kroppens signaler och trycka undan smärta, till och med skämmas för sina behov och så. Vad i vårt samhälle tror du har orsakat att det har blivit så här?
Helena: Den historien är ju väldigt lång som kvinnor har fått brottas med väldigt länge och det är ju ett sätt att ha makt över oss.
Det är väldigt praktiskt om vi inte har koll på våra egna kroppar att [00:22:00] vi måste vända oss till en auktoritär person som ska berätta för oss hur saker och ting ligger till.
Medikaliseringen av. Ja men känslor och upplevelser i sin egen kropp har man ju varit väldigt bra på att faktiskt medikalisera. Och kvinnor har ju... Det har historiskt också blivit kallade hysteriska och alla möjliga den typen av kraftuttryck.
Och det är väl ett sätt för att man har inte förstått hur kvinnor fungerar överhuvudtaget.
Man har förlitat sig på andra källor om hur kroppen fungerar och hur sinnet fungerar istället för att tillåta alla att vända sig till sig själva.
Evelina: Vi ses ju som en väldigt komplex varelse av samhället lite grann.
Helena: Ja.
Evelina: Och även av oss själva. Alltså vi fattar ju inte ens själv hur vi funkar. Och jag tänker också på det här med känslomässiga kontrollen lite grann att det känns som att skulle vi vara i vår fulla kraft och förstå vår kroppssignaler och vår känslomässiga signaler som jag jobbar med, då har [00:23:00] vi ju liksom en helt annan möjlighet till att ställa dåliga situationer till svars, sätta...
Sätta gränser, visa sanningen för vad den är och så vidare. Och det här är väl sånt som många i vårt samhälle inte har önskat att vi kvinnor ska göra. Så det känns som att det är en slags kontroll av oss också. Att våra känslor som vi har under mens till exempel, det är bara hormoner och så vidare.
Helena: Ja, och man har ju lyckats till att det är smutsigt med menstruation.
Vi ska inte ta i en kvinna som har menstruation. Nu är det inte så längre här, men det är inte så innan länge sedan det var så heller.
Evelina: Eller att man inte ens pratar om det.
Helena: Nej, precis. Och den historiska häxjakten är ju något vi kan fortfarande se också, att kvinnor förfärs och förlöjligas. Och trycks ner på olika sätt, både digitalt och i den verkliga världen Och att kvinnor helt enkelt ska foga sig till det som inte är cykliskt.
Evelina: Ja, för det är ju verkligen något [00:24:00] som samhället har orsakat också. Att vi får liksom inte ta hänsyn till vår cykel i vår vardag så där, nu blir jag såhär men jag tänker också på graviditet och förlossning att även där ska vi liksom bara jobba och jobba och jobba tills vi ska föda men typ djur kan man ju verkligen ta hand om när det börjar närma sig förlossning man skapar en särskild plats för dem och ser till att de har lugn och ro så att de verkligen kan få gå in och göra sitt jobb med bästa möjliga förutsättningar Och så gör vi ju inte med oss kvinnor.
Helena: Nej nej nej Jag har ju djur själv hemma och jag får inte förflytta dem från hemmet flera veckor innan de ska föda. För att man vet att det utsätter dem för för stor stress. Alltså det är helt sjukt. Och kvinnor ska då alltså mitt under pågående förlossning åka... Ja, det kan ju vara jättemånga mil man måste åka.
Evelina: Ja nej det är faktiskt helt sjukt. Jag tycker vi behöver tänka om det här i vårt samhälle [00:25:00] också.
Helena: Det tycker jag också. Mm.
Evelina: Ja, det här var ett så intressant samtal Helena. Hur kan folk hitta dig? För du har ju mottagning men du finns ju också på nätet.
Helena: Ja, mottagningarna finns ju i Umeå och i Taversjö och sen på nätet så kan man hitta mig under namnet Osteopat Helena på min hemsida eller på Instagram eller Facebook.
Evelina: Yes, och du har praktik nu också med Justissemetoden?
Helena: Precis, jag har praktik med justisse och praktiken går ut på att helt enkelt lära andra kvinnor kartlägga sig själva, sin menscykel. Och det sker oftast digitalt faktiskt, så man kan sitta var som helst i världen och få lära sig det.
Evelina: Vad fint.
Ja men tack så mycket för att du kom och delade med dig av de här kunskaperna, de var superviktiga.
Helena: Tack så mycket för samtalet, det var jätteroligt.
Evelina: Verkligen tack.
Hej Evelina här. Jag vill bara snabbt pausa avsnittet för att berätta om mitt fantastiska community där likasinnade högkänsliga kvinnor som du Samlas för att stötta varandra i tryggt space [00:26:00] Och diskutera veckans avsnitt tillsammans med mig Om du föredrar att jobba enskilt med mig Som coach och mentor Så kan du hitta hur du jobbar med mig På evelinaastrom.com Där kan du också läsa mer om community Länk finns i show notes Nu tillbaka till avsnittet Det är dags för vår mysiga stund Är det bara jag?
Välkommen till Är det bara jag? Ett segment där vi lyfter fram vad som egentligen händer i de konflikter och konfrontationer som du möter så att du kan känna dig mindre ensam och finna klarhet i hur du kan lösa konflikterna. I dagens avsnitt så har en lyssnare skickat in en konflikt som hon har varit med om flera gånger inom vården.
Vi ska lyssna på den. Konflikter
Lyssnare: i vården, det är väl ett ganska stort ämne Jag upplever att kanske till och med en av de största konflikterna i livet har man haft just i vården. Där man [00:27:00] är också i ett väldigt känsligt läge där man upplever sig själv ha problem- Men man blir inte bemött i den grad som man skulle vilja.
Man kanske blir skickad mellanläkare eller man får dubbla budskap Man kanske inte får någon behandling. Man kanske inte känner sig respekterad Man känner inte att man blir lyssnad på. Det finns så himla många situationer i vården där det är en stor, stor konflikt av alltihop. För att man är inte på samma spår Man är inte av samma åsikt Och där tycker jag att det är lite svårt att hantera sina känslor och sin väg framåt när det inte känns som att man kommer någon var.
Evelina: Och alltså jag känner ju att det här är så vanligt för folk att uppleva, att vården inte lyssnar på en, att vården inte respekterar en och man kommer ju verkligen dit för att man söker trygghet, man söker vård och man lämnar ju över sig själv lite grann till vårdpersonalen och så kanske man lämnar vården med [00:28:00] oro, stress, man känner sig överkörd och så här ska det ju inte vara.
För det första så vill jag säga att kommer du hem från en situation inom vården och känner bara fan vad jag mår dåligt efter det här, det här känns inte bra i mig, lyssna på den känslan och ta den på allvar, din kropp kommunicerar ju att den här vårdpersonalen beteddes inte helt schysst Så lyssna helt enkelt på din kropp, ta hand om den och ge den vården du inte fick från vården, ge den till dig själv.
Lyssna på den, ta den på allvar, pyssla om kroppen. Det andra som såklart många också har tänkt på det är ju faktiskt det, sökbyt vårdpersonal, sökbyt läkare eller sjuksköterska eller vad det nu är du träffar. Det för att du ska inte gå tillbaka till någon som varje gång får dig att må dåligt. Jag har haft så många klienter som har [00:29:00] kommit till mig och berättat att ja men jag gick till en psykolog men varje gång jag lämnade så mådde jag bara jättejättedåligt.
Jag blev bara sänkt, jag kände mig bara sämre och sämre och sämre och det ska inte kännas så. Självklart kan ett jobb med en psykolog en sån behandling kan verkligen vara tung och det kan vara påfrestnande man kan må ganska dåligt efteråt om det sker så som det ska ske så känner man också att det går framåt man känner det där hoppet att liksom, åh vad skönt att jag får släppa ut det här du ska ta ansvar för ditt välmående Och din kropp mår så mycket bättre när du lyssnar på den istället för att undvika vad den försöker säga till dig.
Bara för att du tror att du måste, bara för att du tror att du ska fortsätta gå till den här läkaren för så är det. Det som blir när vi går dit med förhoppningen att bli omhändertagna, det liknar ju också situationen ett barn har [00:30:00] gentemot sin förälder Man förväntar sig att föräldern ska ta hand om en.
Man förväntar sig att bli omhändertagen och respekterad och lyssnad på. Och när det inte sker när den här auktoritära personen inte behandlar dig bra, får dig att känna dig pressad till något du inte vill, då gör det någonting med en. Alltså det är så otroligt... Sårbart och har man då en historik med till exempel en föräldrars situation som har varit på det här viset så kan ju det här verkligen trigga igång de där gamla såren så man har en känsla av att jag blir inte sedd, jag blir inte lyssnad på och det gör ont och det är viktigt att låta kroppen få känna de känslorna och låta de känslorna få komma ut så att de sen kan få släppa Min erfarenhet är också att när jag skiftade hur jag förhöll mig till vården, hur jag [00:31:00] förhöll mig till min egna kropp Så skiftade faktiskt också vårdens bemötande gentemot mig.
Det här var jätteintressant det var verkligen som natt och dag för mig när jag sökte vård. Där jag hade haft väldigt mycket erfarenhet av att inte känna mig sedd och komma från vården med tårar i ögonen och känna att de ignorerar mig här. Till att komma till vården och känna, oj vad han såg mig den här läkaren.
Ja visst han kunde inte hjälpa mig men han bemötte mig så fint Och sen den dagen så är det faktiskt hur jag upplever vården. Så kan ni tänka er vilket skifte det kan bli när vi jobbar med oss själva och skapar nya sätt att hantera omvärlden och våra relationer med människor. Vi kan bli konfliktfria och allt det där är ju sånt som jag hjälper dig både till att navigera, hittas bra strategier som hjälper dig att skapa ett [00:32:00] konfliktfritt liv i de här situationerna.
Allt det, det får man i mitt program Guardians of Feminine Light som är ett tre månaders gruppprogram. Tillsammans med andra underbara högkänsliga kvinnor med stora hjärtan som tampas med exakt samma grej som du och som alla längtar efter konfliktfrihet. Så är du intresserad av det så finns en väntlista till det här programmet så att du blir en av de första att få höra när programmets platser släpps.
Så skriv upp dig på väntlistan Länk finns i show notes. Om du har en fråga som du önskar att jag tar upp i det här segmentet så har du möjlighet skicka in dig genom länken som finns i show notes. Du hittar den där.
Det var allt för idag. Så hörni, vad har vi lärt oss idag av det här avsnittet Jo, att hormonsyken påverkar oss så mycket mer än vad vi tror och vi [00:33:00] har så mycket potential till att optimera vår förmåga att skapa konfliktfrihet om vi tar vara på psykens alla faser och nyttjar dem till vår fördel och lever livet utifrån våra faser i psyken.
Alltså det här är så coolt Jag kan säga att jag är väldigt inspirerad efter det här avsnittet Låt mig veta om du är det också. Så vad har du för planer för helgen? Nu är det påskhelg och jag älskar den här högtiden. Man blir så glad så jag hoppas att du får en glad påsk i helgen. Och så ses vi nästa fredag med nästa avsnitt som kommer handla om det här.
Du själva är ju din absolut värsta kritiker. Och så länge du själv har bestämt dig för att jag gör aldrig fel- Mm, då kan du göra hur många fel som helst Men om du nu har en sån här illusion Du rättfärdiger alltid dina [00:34:00] misstag Du skyddar dig från den där kritiken Inom dig Det är alltid någon annan som har gjort Att jag har agerat som jag har gjort
Tack så jättemycket för att du lyssnade på Konfliktfrihet Om du tyckte det här var givande, glöm inte att prenumerera, följa eller gilla där du lyssnar på poddar. Och kom ihåg det här är inte bara en podcast, det här är ett community för likasinnade kvinnor. För ingen ska behöva hantera konfrontationer helt ensam Så dela gärna avsnittet med en vän och vill du veta mer om vårt community och hur du kan jobba med mig som coach och mentor, kika in på evelinaastrom.com/podcast.
Vi ses!