Konfliktfrihet — 10. När kvinnans vilja krockar med vårdens rutiner: födandets dolda konflikter Del 2 – med Cia Sandström
Vem har egentligen makten under en förlossning – kvinnan eller vården? I det tionde avsnittet av Konfliktfrihet fortsätter Evelina Åström sitt berörande samtal med barnmorskan Cia Sandström, som har över 20 års erfarenhet av att stötta kvinnor i att föda på sina egna villkor. Vi pratar om det svåra i att föda i en vårdkultur där kvinnans önskemål ibland krockar med personalens rutiner och rädslor – och hur detta skapar djupt känslomässiga konflikter.
Vi pratar om CTG, hemförlossningar, tillit och varför många kvinnor känner sig störda snarare än stöttade i sin förlossningsupplevelse.
✨ Ett måste-avsnitt för dig som är högkänslig, gravid, födande, doula, barnmorska eller bara vill förstå den komplexa dynamiken mellan kropp, känsla, makt och medicin.
🔗 Vill du komma i kontakt med Cia Sandström? Hon finns på:
Instagram: https://www.instagram.com/birthinharmony/
LinkedIn: https://www.facebook.com/birthinharmonybycia/
Hemsida: https://birthinharmony.se/
#konfliktfrittfredagsfika ☕🍰
Vill du hänga på mitt fredagsfika? 😀 Varje fredag kl. 9.15 träffas högkänsliga kvinnor för ett gemensamt fredagsfika över Zoom - och DU är välkommen min vän! ❤️ Skriv upp dig här: https://evelinaastrom.myflodesk.com/konfliktfrittfredagsfika/
✨ TÄVLING:
Vinn ett gåvobox från Svanfeldts Coffee! Spana in dem här: https://svanfeldtscoffee.se/
Allt du behöver göra är att:
Skriv en recension av podden där du lyssnar på poddar.
Ta en skärmdump av recensionen och dela i ett inlägg på Instagram eller Facebook och tagga mig med hashtaggen #konfliktfrihet.
I säsongens sista avsnitt lottar jag fram en vinnare som kontaktas via DM där du delade skärmdumpen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till! ☕✨
✨GUARDIANS OF FEMININE LIGHT✨
Skriv upp dig på väntelistan till Guardians Of Feminine Light, mitt 12 veckors grupprogram för högkänsliga kvinnor som vill bli konfliktfria och skydda sin inre röst vid konflikter.
https://evelinaastrom.myflodesk.com/vantelista
Mer om podden:
Välkommen till en podd för högkänsliga kvinnor som längtar efter ett konfliktfritt liv. Jag, Evelina Åström – tidigare kurator och socionom, nu internationell författare och traumamedveten ledarskapsmentor – lyfter fram rösterna hos högkänsliga kvinnor som, genom sin inre drivkraft, omdefinierar ledarskap och skapar en mer välmående, fredlig och rättvis värld! Tillsammans dyker vi in i djupa samtal om att omfamna sin högkänslighet, följa sin inre vägledning, navigera konflikter och motstånd, bygga villkorslösa relationer och att använda våra unika gåvor för att skapa ett mer konfliktfritt liv. Nya avsnitt varje vecka!
🩷✨♀️🤱🌱🫶🧘🏻♀️♀️✨🩷
Tipsa mig här om du har sett en publik konfrontation online som du har reagerat på, eller om du har en egen konflikt som du önskar stöd och råd kring i ett kommande avsnitt: https://www.speakpipe.com/konfliktfrihet
Vill du ingå i ett fantastiskt community, där likasinnade, högkänsliga kvinnor (som du) samlas för att diskutera poddavsnitten tillsammans med mig och stötta varandra till konfliktfrihet, så hittar du det på https://evelinaastrom.com/podcast. Där hittar du också mer info om hur du kan jobba med mig som coach och mentor.
Pssst! Glöm inte att dela en bild när du lyssnar på podden med hashtaggen #konfliktfrihet!
🩷✨♀️🤱🌱🫶🧘🏻♀️♀️✨🩷
Följ mig på social media:
Känner du att du har blivit inspirerad efter att ha lyssnat på podden? Lämna gärna en recension på Apple och betygsätt den på Spotify. Dela också gärna podden med en vän - för ingen ska behöva hantera konfrontationer ensam!
Vill du komma i kontakt med mig? Maila mig på podcast@evelinaastrom.com.
Musik av Music_for_video från Pixabay
Transcript
Cia: [00:00:00] Men det är en jättesvår konflikt där det ibland ställs mot mammans önskemål och mot vad personalen vill samtidigt som det är. Kvinnans rätt att bestämma det.
Evelina: Varmt välkommen till Konfliktfrihet, en podcast för högtjänstliga kvinnor med stora hjärtan som vill blomstra och göra skillnad utan att konflikten stoppar dig från att följa ditt hjärta och nå framgång. Jag heter Evelina Åström och är tidigare kreator och socionom som numera är internationell författare och traumamedveten ledarskapsmentor I den här podden får du inspirerande samtal tips och verktyg för att omfamna din högtjänstlighet och lösa konflikter på ett sätt som både känns bra i ditt hjärta och behåller lugnet i din kropp.
Är du redo att upptäcka hur du kan bli konfliktfri För nu kör vi![00:01:00]
Välkommen till ett nytt avsnitt av Konfliktfrihet Idag gästas jag av Cia Sandström en legitimerad barnmorska med över 20 års erfarenhet och som driver företaget Birth in Harmony där hon arbetar som både barnmorskedulla och hembarnmorska. Under sina 15 år på förlossningen Umeå var hon en del av hemförlossningsteamet och arbetade de sista åren även som Aurora-barnmorska där hon stöttar kvinnor och män med förlossningsrädsla.
Cia brinner för att skapa trygga och stärkande förlossningsupplevelser där varje kvinna får känna sig sedd hörd och trygg i sin egen kraft. Och vi ska alldeles strax köra igång del två av mitt samtal med Cia. Och mitt samtal med Cia började ju avsnitt nio med del ett så har du inte lyssnat på det ännu så se till att lyssna på det först innan du lyssnar på del två som [00:02:00] kommer sändas i det här avsnittet.
Men först vill jag såklart börja med att höra vad dricker du till det här fredagsfikat? Skriv gärna kommentarer eller skicka DM, lägg ut bild med hashtag konfliktfrihet så jag får se. Jag själv dricker som vanligt kaffe från Svanfälts koffe som är den här säsongens sponsor och Svanfält de skänker 10 kronor per sålt kaffe och te till Hjärnfonden, en organisation som sprider kunskap och driver forskningen framåt om hjärnans sjukdomar skador och funktionsnedsättningar Eftersom konflikter både fysiskt och stressmässigt kan påverka hjärnan negativt så känns det här samarbetet som helt perfekt plus att jag älskar deras kaffe.
Och som en extra bonus sponsrar Svanfälts kaffe också den här säsongen med en provbox av deras fantastiska kaffe som jag kommer lotta ut i [00:03:00] säsongens sista avsnitt då jag kommer ha mitt väldigt speciella samtal med min pappa om hur vi har fått en konfliktfri relation så missa inte det avsnittet Och stötta den här podden genom att skriva en recension och ha chans att vinna det här gåvosättet.
För det är faktiskt så enkelt. För att vara med på den här utlottningen så behöver du recensera konfliktfrihet och tala om varför du gillar att lyssna på podden. Och sen tar du bara en skärmdump och lägger ut den på antingen Instagram eller Facebook med hashtag konfliktfrihet så att jag hittar dig där.
Och vill ni veta en rolig grej Alltså den här podden bara växer och växer och växer vilket gör mig så jäklans glad. Från förra månaden har det blivit dubbelt så många som laddar ner podden och lyssnar, vilket är helt galet. Så fortsätt tipsa om podden så att fler hittar hit. Och glöm inte att [00:04:00] jag bjuder ju på gratis fredagsfika, konfliktfritt fredagsfika klockan 9.15 varje fredag.
Och vill du vara med och intresseanmäla dig till det här fredagsfikat över Zoom så hittar du länk i show notes. Men hörrni, nu är det dags för del två med Cia Sandström. Nu kör vi!
Jag tittade också på min förlossningsbrev som man skriver innan till vården. Och första punkten var så här, jag vill känna mig trygg och lugn. Och så tänkte jag så här, tänk att jag behövde skriva det och trodde att det här måste jag nog berätta för dem. Som att det inte är en självklarhet vilket det borde vara.
Och är det säkert för många barnmorskor som jobbar med det. Men ändå att det kändes för mig som patient som att det här måste jag skriva så att de vet att det är jätteviktigt för mig. Och i mitt fall då skulle jag ju säga också att det kändes ju som att det blev så viktigt för [00:05:00] personalen att hålla koll på mitt barns hjärtslag genom en dator på sitt kontor.
Att man därför kunde springa in akut hela tiden och störa mig i den här lugna bubblan jag ville försöka behålla. Med ett barn som egentligen mådde bra.
Cia: Ja, precis. Men det här Evelina, och det är en jättesvår fråga därför att CTG är ett verktyg som man använder Där man lyssnar på bebisens hjärtljud och där man mäter dina verkar.
Och man mäter egentligen inte styrkan i verkarna utan man mäter bara att de kommer och hur barnet reagerar under och efter verk. Just det. Men man vet idag att CTG är ett jättetrubbigt verktyg och att det gör att man gör så otroligt mycket över interventioner Alltså att man gör kejsarsnitt man lägger sugklockor, man föder på rygg
för att man tror att barnet är [00:06:00] stressat när det i verkligheten inte är det.
Så att i Norrland till exempel där har man tagit bort, där har man inte intagnings-CTG-en Det man gör är att man lyssnar med doptån på barnets hjärtljud om man har en mamma som är frisk och har en frisk graviditet. Du lyssnar med ungefär 15 minuters intervall och är det så att det blir någon komplikation, ja men då tar man fram CTG för att vara säkrare.
Då höjer man vårdnivån rätt snabbt kan man säga. Men så himla bra. Alltså i din situation Evelina, satte man inte om den här skalpen?
Evelina: Jo, till slut gjorde man det också.
Cia: Men det är en jättesvår konflikt där det ibland ställs mot mammans önskemål och mot vad personalen vill. Samtidigt [00:07:00] som det är kvinnans rätt att bestämma det.
Och det är ett svar att lova Ja det är ett otroligt svårt.
Evelina: Ja men verkligen, jag såg en gång att du skrev att föda barn är det enda friska vi gör på sjukhuset. Och det tyckte var väldigt talande och väldigt intressant perspektiv på det. För det är ju så, det är ju en frisk grej att göra och ändå gör vi det där.
Många av oss.
Cia: Och att vi i Sverige tror ju alltid att vi är bäst. Det är väldigt säkert och tryggt så men bara tittar man ut över Europa hur det ser ut, Norge, Danmark, Tyskland, Holland så är ju hemfödsla till exempel mycket vanligare i de länderna Och de har inte sämre statistik på hur det går för mamma barn än vad vi har i Sverige.
Så det handlar ju om en kulturell aspekt där vi har helt glömt bort hänfödslar. Mm. Det är någonting med [00:08:00] födsla som verkligen rör i djupet av oss att det blir så otroligt känslosamt Man blir berörd man tänker på sin egen födsel och det blir många om, ja om jag hade fött hemma då hade både jag och bebis dött då Medan jag kan tänka att om du hade fött hemma då hade inte någon av de här sakerna hänt och hade du och ditt barn mått mycket mycket bättre sen är ju sjukhus, alltså jag är ju definitivt inte emot sjukhus på något sätt
Evelina: Alltså på något sätt så det blir ju också en större fråga av att så här, ja men varför ska vi bli lite skrämda om du inte är kompetent nog till att klara din förlossning själv hemma?
Alltså du behöver oss och du behöver vår kontroll och så vidare. Och det kan jag tänka mig om man redan då har den rädslan kanske, man är rätt kanske förlossningsrädd eller så och så kommer man in och så möts man också av den rädslan Generella attityden så [00:09:00] kanske det bara förstärker den känslan då att det kan bli ganska tufft.
Cia: Jo, absolut.
Evelina: Läste också att du skrev någonstans att tillit är det absolut viktigaste för en kvinna som föder, alltså att hon ska känna tillit när hon föder, oavsett var. Vad skulle du säga är viktiga faktorer för att en kvinna ska känna tillit när hon föder barn?
Cia: Alltså det här är tänker jag gå så långt bak i hur vi som flickor blir behandlade och bemötta som små Att vi är kompetenta, att vi är starka vad man får för hjälp genom sina tonår, att bli vuxen att börja menstruera Är det någonting fruktansvärt hemskt som vi ska dölja eller är det någonting som vi kan bli stärkta av?
Vad vi bär med oss genom livet har liksom en [00:10:00] jättestor påverkan inverkan i hur vi föder barn. Så att det är svårt att börja bearbeta inför en förlossning i och med att det är egentligen hela livet vi ska bearbeta för att våga gå stärkt in i födseln och känna att min kropp är ju faktiskt byggd för att göra det här det man ser i studier som görs så är det ju så viktigt egentligen att man känner sin barnmorska som ska vara med på födseln därför att Känner man barnmorskan så har man också förmedlats vad tror jag att jag behöver, vad bär jag med mig som kan påverka eller ha inverkan på födsel och att man får hjälp
med det.
Evelina: Ja men det kan jag verkligen tänka mig.
Cia: Att man får bygga den där trygga relationen. Och sen hur mycket det påverkar dygnen efteråt när man ska anknyta till sin bebis. Vad har jag fått för förlossningsupplevelse Har jag fått en positiv [00:11:00] upplevelse så går det oftast lättare att knyta an och att våga vara stärkt i att jag är nog kompetent som förälder också.
Om jag kan föda mitt barn så börjar föräldraskapet stärkt
Evelina: Ja, där tycker jag också att man själv vet med sig att man kanske har en väldigt otrygg bubbla hemma till exempel. Våga också kommunicera det till förlossningen till bebis att det kanske går att stanna längre för att få den här anknytningsbiten Det är inte säkert att det går, men just att våga kommunicera sådana behov
Cia: Mm.
Vad är det som får en att vara trygg? Och om man ska föda på sjukhuset. Hur viktigt det är att man blir insläppt på sjukhuset. När man känner att man behöver den tryggheten att vara där. Så att det inte är som i Stockholm där man blir nekad. För att man inte har uppnått en viss centimeter. Det kan ju liksom förstöra hela födseln
Därför att man inte fortsätter [00:12:00] hemma för man är otrygg.
Evelina: Ja och så viktigt.
Det tänker jag blir så fint det du beskriver, att om man har haft en dålig upplevelse ens första förlossning till exempel, och så kommer man till dig och vill ha en hemförlossning andra gången Då har man ju också bestämt sig för att vända på erfarenheten alltså man har bestämt sig för att nu ska jag ta kontroll över det här, nu ska jag ha makten i mina händer och skapa de förutsättningar jag behöver för att få det här födandet som jag vill ha på mina premisser framåt Och där tänker jag också konfliktfritt födande på ett sätt.
För där får jag bestämma förutsättningarna. Och jag behöver inte argumentera med någon. Jag behöver inte diskutera. Jag tjänar redan
till dina behov.
Cia: Ja, bara smyga in där och låta dig fortsätta föda.
Evelina: Precis, behöver knappt märkas jag tyckte det var lite intressant när jag läste mitt förlossningsbrev så apropå det här med jag tror jag skrev något i stil med om du litar på mig, då kommer jag lita på dig också, [00:13:00] alltså lite så sa jag och det tycker jag var väldigt fint ja, om du har tillit till min förmåga att föda det här barnet och min förmåga att bestämma själv, så har jag tillit till dig och din kompetens och dina råd, det är samspel Jag tänkte också om det är någon lyssnare nu som kanske står inför en förlossning och så, har du
något tips till den?
Cia: Jag tror för alla är det ju viktigt att tänka igenom födandet vad är viktigt för mig och utifrån det formulera ett förlossningsbrev. Sen kan det ju vara så att man behöver extra stöd i det och då finns det ju din barnmorska på barnet Hälsocentralen som kan remittera dig till en Aurora barnmorska där man faktiskt kan prata igenom om det finns särskilda behov och hur man ska göra för att de ska respekteras.
Sen, ju mer kunskap du får, desto mer kan du planera hur du vill ha ditt födandet. [00:14:00] Och sen finns ju alltid jag också. Jag har kontakt. Jag utformar mina tjänster efter dina behov Det kan ju vara just det att behöva prata igenom Hur kan jag tänka? Är de här åsikterna rimliga? Kan jag ha det så här under min födsel tror du?
Evelina: Ja.
Cia: Så man kan höra av sig till mig av många olika anledningar.
Evelina: Finns det någonting som du känner att vi ska behöva förändra det här så att det blir till det bättre för kvinnan som föder i samhället?
Cia: Jag jobbar ju för att kvinnor ska få en valfrihet, att det ska finnas val för hur man föder. Jag tror ju att det skulle vara jättestora fördelar av att det ska finnas olika vårdnivåer.
Man har en avdelning som det är barnmorskor som leder och styr
Där man har en hemlik miljö där man får föda i och där man också kan flytta över till en högre vårdnivå ganska snabbt om man [00:15:00] skulle behöva och till exempel kan det vara bara för att du vill ha en epidural, självklart då att det ska finnas betalda hemfödslar också, att vi blir fler hembarnmorskor.
Så att jag inte är ensam i hela Norrland.
Evelina: Nej, för du har ett ganska stort område.
Cia: Ja, väldigt. Från Kiruna till Gotland.
Evelina: Ja.
Cia: Långa resor ibland.
Evelina: Ja det är ju det.
Cia: Och jag får ju också säga nej till många, vilket är jättetråkigt.
Evelina: Ja, det är tråkigt och det blir inte heller bra om det är kvinnor som verkligen skulle behöva få göra en hemförlossning.
Så att... Mm, vi hoppas på ändring här och att det får bli bättre för oss kvinnor när vi föder och att vi får ha en talan kring vår egna födsel och de interventioner som man gör.
Cia: Exakt
Evelina: Mm,
Cia: det var ett jättebra avslut.
Evelina: [00:16:00] Ja, eller hur?
Cia: Ja, Klockrent.
Evelina: Ja, men tack så mycket Cia för att du var med idag och pratade om konfliktsbritt födande.
Och vart kan folk hitta dig?
Cia: Jag finns på birthinharmony.se och på sociala medier på Instagram och Facebook.
Evelina: Precis, och jag kommer lägga länkar i show notes till det här avsnittet också. Tack än en gång för att var med.
Cia: Tack snälla Evelina för att jag fick vara med.
Evelina: Hej Evelina här. Jag vill bara snabbt pausa avsnittet för att berätta om mitt fantastiska community där likasinnade högtjänstliga kvinnor som du samlas för att stötta varandra i tryckspace och diskutera veckans avsnitt tillsammans med mig.
Om du föredrar att jobba enskilt med mig som coach och mentor så kan du hitta hur du jobbar med mig på evelinahavström.com slash podcast. Där kan du också läsa mer om community. Länk finns i show notes. Nu tillbaka till avsnittet. Det är dags för vår mysiga [00:17:00] stund. Är det bara jag?
Välkommen till Är det bara jag? Ett segment där vi lyfter fram vad som egentligen händer i de konflikter och konfrontationer som du möter. Så att du kan känna dig mindre ensam och finna klarhet i hur du kan lösa konflikterna. För vi har väl alla någon gång stått där och känt, är det bara jag som känner så här?
Och jag tror särskilt vi som är högkänsliga. Idag har en lyssnare skickat in en konflikt som skedde i hennes förlossningsrum när hon skulle föda barn. Hon hade fött sitt första barn och allt var nytt och hon ville såklart ta till sig all kunskap som fanns på plats. En barnmorska sa, håll barnet nära, den ska vara nära dig.
Medan den andra sa, det är viktigt att ni vilar i varsin säng. Och massa sådana här olika tips och det här skapade en inre konflikt i henne. Alltså vad ville hon själv kontra vad ville alla andra runt omkring henne? Allt från [00:18:00] hur hon skulle amma till hur hon skulle vila. Ja, vila det ena bröstet och så vidare, tvinga amning eller stödmata, pumpa eller ja det var dubbla budskap i allt och det här tyckte hon var så fruktansvärt påfrestande och det här gjorde också att hon blev kvar extra länge på grund av det här för att bebisen gick ner i vikt men så fort hon kom hem då såg hon skillnad Då kände hon att hon blev mycket gladare, hon kunde bestämma själv över hur hon skulle göra och bebisen mådde mycket bättre och så vidare.
Och det hon beskriver är ju den klassiska situationen som jag tror väldigt många av oss högkänsliga kvinnor har varit med om även i andra sammanhang. Det vill säga att det andra trycker på sina egna idéer om vad som är rätt att göra och hur du ska... Leva ditt liv och vilka val du ska ta och hur du ska sköta dina relationer när egentligen det enda vi [00:19:00] behöver det är att få stöttning och pepp att våga gå inåt och lyssna på oss själva och vår kropp och vårt hjärta.
Därför alla svaren finns ju där men när vår yttre värld så gärna vill pusha på oss att vi ska tänka med logiken så då kan man känna sig rätt vilsen Och är man då i en ny situation som att man just har blivit mamma man har just fött ut ett barn som man plötsligt ska ta hand om för första gången någonsin, ja då är man i en ny situation som känns främmande och lite otrygg och allt är så nytt Och när vi är i de här lite främmande nya situationerna där vi inte är helt trygga i vad vi ska göra och hur vi ska lösa situationen och så vidare.
Då behöver vi människor som har förtroende för vår egna kraft att klara det. Man behöver ju tillit till kvinnans förmåga och det jag [00:20:00] tänker är att det finns någon slags gammal tendens till att titta på andning och på förlossning som något man anser inte kvinnan klarar av. Och man pratar ner kvinnans förmåga till att amma man pratar ner kvinnans förmåga till att föda.
Här saknas det verkligen en tillit till kvinnans kraft, kvinnans kroppsliga kraft, kvinnans intuitiva förmåga att känna in vad som behöver göras. Och när och har vi till exempel genom livet blivit utsatt för olika situationer där människor har försökt vilseleda oss och göra att vi tappar vår förmåga att lyssna in oss själva lyssna på vår egna röst, se våra egna behov, känna vad vår kropp vill, kommunicera till oss.
Om vi har förlorat den kontakten så blir vi högkänsliga väldigt vilsnade för att. Jag brukar säga så här att högkänsliga ska inte hålla på att ta val med logik och [00:21:00] hjärna. Vi är skapade för att ta val med hjärtat. Och rent konkret då, är du i en sån här situation så tips är faktiskt att inte fråga en människa om råd om du känner en vag känsla att den där människan är inte den som kommer ge mig det bästa rådet.
Hänger ni med? När vi är i en ny situation och vi är rädda att något ska gå fel Då kan rädslan driva oss till att fråga frågan till fel människa som absolut inte kommer ge de bästa råden. Så lita på känslan. Ställ inte frågan till någon du inte har förtroende för. Utan ställ frågan till någon du är väldigt trygg med.
Som förberedelse till en förlossning kan du ju faktiskt förbereda någon där hemma En bästis eller en syster eller en mamma eller något. Om jag ringer dig för råd. Det jag egentligen vill ha då är att du stärker min inre röst. Att du säger lita på känslan Vad är det du själv känner? Känn efter. Vilket av alla de [00:22:00] här råden känns faktiskt bäst inom dig?
Och då har du liksom förberett en back-up plan. Om det nu är så att du överröses av massa olika åsikter i en situation. Och en annan sak är ju faktiskt också att. Känner du av att en situation får dig att må dåligt och bli stressad och bli deppig? Ja, lämna den situationen om du kan. Det är helt okej att åka hem tidigt till exempel från BB.
Och det avgör du, det känner du av i din kropp. Och framförallt att träna upp sin förmåga att känna vad man själv vill och så stadig det är No matter what alla andra säger. Kommer ni ihåg förra avsnittet i del 1 med Cia, avsnitt 9, när jag pratade och berättade om min förlossningsberättelse och den konflikt som skedde mellan barnmorskan och Cia som var min dolla då?
Jag [00:23:00] har ju en teori om att det här handlar om lite samma ämne faktiskt, det vill säga min teori är att den här barnmorskan Jag upplevde att hon inte hade kompetens till att möta upp vad jag som patient ville. Hon kunde inte hjälpa mig i min förlossning om jag skulle stå på mina knän och därför ville hon ha mig liggande.
Men istället för att vara ödmjuk och presentera det här och förklara läget och kanske säga att jag ska se om jag har någon annan kollega som skulle kunna ta vid som är mer bekväm med det. Så ville hon inte erkänna det här. Hon var antagligen ganska svartsjuk på mitt förtroende som jag hade för Cia som hade så hög kompetens och som till och med kunde rätta till barnmorskans felaktiga bedömningar.
Det måste ha svidit. Och jag tänker att det kan lätt bli det också i en bebisituation. Där du ställer massa frågor för du är osäker och barnmorskor ska svara och [00:24:00] egentligen har de inte koll på vad som är bäst. Därför att alla barn är olika och alla mammor är olika. Så man försöker göra sitt bästa och så vill man svara det bästa svar man har och då börjar hjärnan jobba.
Så då börjar man ge massa tips, kanske oönskade tips. Man vill liksom hävda att man kan mer än vad man kan. Jag kan ju lägga till att när jag födde barn så minns jag så väl att när jag skulle krysta så ville vårdpersonal att jag skulle krysta hårdare och hårdare och jag minns att jag blev uppmuntrad att ta i så hårt jag bara kunde och jag krystade med all kraft jag kunde anamma men så kände jag att tar jag i så här hårt då kommer jag att skada mig själv där nere, jag kände det så väl och Då beslutade jag mig på att lyssna på mig själv och skita i vad vårdpersonalen sa.
Och det var superbra för att jag klarar mig jättebra från skador. Men vad hade hänt om jag bara hade lyssnat på vad [00:25:00] de andra tyckte jag skulle göra? Krysta hårdare, ta i mer. Ja, jag hade antagligen skadat mig. Men om jag lyssnar på min kropp, om jag tar in vad den känner är vettigt. Då kommer jag ju kunna ta aktiva val som är bäst för mig.
Och det vill jag uppmuntra dig till att stå stark och stadig. Allt här är ljussaker jag hjälper dig med i mitt program Guardians of Feminine Light, alltså Väktare av det kvinnliga ljuset Därför Feminine Light i min värld det är ditt hjärtas guidning, det är din inre röst. Den är så lätt att tappa bort i samband med konflikter och konfrontationer.
Det här programmet är anpassat för dig som är högkänslig. Där vi tar vara på din högkänslighet som en superkraft när det kommer till konflikter och konfrontationer så att vi kan skydda ditt hjärta din inre röst och jag lär dig allt hur du kan [00:26:00] skapa ett konfliktfritt liv där de här typerna av situationerna blir allt färre och färre och till slut faktiskt knappt existerar i ditt liv.
Och händer de så vet du exakt hur du ska hantera dem för att avvärja dem så du får leva i frid. Och nu öppnar jag alldeles strax nya platser till programmet så se till att du står på intresselistan så att du blir först med att veta när jag släpper de nya platserna. Länk finns i show notes.
Så vad har vi nu lärt oss av dagens avsnitt Jo, att det är superviktigt med tillit inom förlossningsvården. Om jag har tillit till dig så kommer du ha tillit till mig. Och med tillit till andras förmåga kan vi hjälpa dem att också lita på sin egna [00:27:00] förmåga. Det blir win-win. Så tillit är verkligen en kraftfull nyckel när det kommer till konflikter och relationer.
Jag önskar dig en superfin helg med vårsol och nästa fredag så släpps ju nästa avsnitt klockan 9.30 och då kommer det handla om det här. Den
Helena: historien är ju väldigt lång som kvinnor har fått brottas med väldigt länge och det är ju ett sätt att ha makter vid oss. Det är väldigt praktiskt om vi inte har koll på våra egna kroppar att vi måste använda oss till en auktoritär person som ska berätta för oss hur saker och ting ligger till.
Evelina: Tack så jättemycket för att du lyssnade på Konfliktfrihet. Om du tyckte det här var givande, glöm inte att prenumerera, följa eller gilla där du lyssnar på poddar. Och kom ihåg det här är inte bara en podcast, [00:28:00] det här är ett community för likasinnade kvinnor. För ingen ska behöva hantera konfrontationer helt ensam.
Så dela gärna avsnittet med en vän och vill du veta mer om vårt community och hur du kan jobba med mig som coach och mentor, kika in på evelinaastrom.com/podcast. Vi ses!